V shtrim mbi faqet kulturore dhe artistike n shtypin e

V Shtrim Mbi Faqet Kulturore Dhe Artistike N Shtypin E-Free PDF

  • Date:27 Jun 2020
  • Views:2
  • Downloads:0
  • Pages:17
  • Size:294.13 KB

Share Pdf : V Shtrim Mbi Faqet Kulturore Dhe Artistike N Shtypin E

Download and Preview : V Shtrim Mbi Faqet Kulturore Dhe Artistike N Shtypin E


Report CopyRight/DMCA Form For : V Shtrim Mbi Faqet Kulturore Dhe Artistike N Shtypin E


Transcription:

1 Hyrje V shtrim i p rgjithsh m, Me k naq si konstatojm se ndryshe nga kat r vjet m par peizazhi i shtypit kulturor. dhe artistik n faqet e t p rditshmeve shqiptare ka ndryshuar n m nyr t ndjeshme. E megjithat me keqardhje v m re se edhe sot q shkruajm k to radh nuk ka nj. gazet mir filli letrare Po k shtu n tregun mediatik mungojn revistat e. p rmuajshme me profil t qart letrar dhe ose artistik N m nyr t rregullt. vazhdojn t dalin revistat P rpjekja e cila sht m shum nj revist e mendimit. kritik Aleph dhe Mehr Licht nd rsa k to dy t fundit me profil t qart letrar e. kulturor ekzistenca e t cilave sht gati gati nj heroiz m duke qen se e kan t. pamundur t mbajturit prej shitjeve ose prej publikimit t reklamave ndaj dhe. botuesit e tyre njer z t letrave jan t shtr nguar t trokasin n dyert shpesh t. shurdh ta t sponsor ve t ndrysh m Mund t themi se deri m sot nuk ka nj. politik nga ana e qeveris p r t marr n mbrojtje k t specie n zhdukje e sip r E. v rteta sht se nj organ kulturor e letrar i mir fillt duke mos qen n gjendje t. konkurroj n kushtet e tregut e ka t v shtir p r t mos th n t pamundur. ekzistenc n pa mb shtetje financiare t institucioneve ose t themi k shtu t. mecenat ve t ndrysh m Ndaj dhe si do ta shohim m posht krejt barra e. mbulimit dhe e pasqyrimit t jet s kulturore e artistike shkon e bie mbi supet e brisht. t shtypit t p rditsh m,2 P rshkrimi i metod s, Duke qen se ky punim nuk synon t kap rthej krejt problematikat e shtypit shqiptar. n p rgjith si dhe as t atij kulturor n ve anti ka do t ishte nj sip rmarrje. pothuajse e pamundur po t kemi parasysh larmin dhe shum llojshm rin e medias. s shkruar n vendin ton v shtrimi yn fokusohet n kat r t p rditshme Gazeta. Shqiptare Shekulli Panorama e Shqip si dhe n nj organ t p rjavsh m revist n. Klan m e hershmja dhe m q ndrestarja n qoft se mund t shprehemi k shtu. nd r simotrat e saj pas viteve n nt dhjet, P rzgjedhja kohore p rfshin muajin tetor i cili tradicionalisht ka qen nj stin e. begat me veprimtari kulturore dhe artistike nd rsa p rq ndrimi te gazetat e. lartp rmendura ka t b j si me profilin e tyre tashm t konsoliduar n median e. shkruar shqiptare ashtu edhe me p rvoj n shum vje are t gazetar ve gazetareve q. mbulojn art kultur n, Ndryshe nga v shtrimi i hedhur n vitin 2007 ku u p rq ndruam m fort n hap sirat. q i kushtoheshin kultur s shpesht sis dhe m nyr s se si shkruheshin artikujt kritik. p r librin por edhe p r fusha t tjera t krijimtaris artistike si filmi ekspozitat e artit. pamor teatri etj v mendja q u kushtohej burimeve sa vend zinin intervistat me. personazhe t artit e t kultur s dhe teknika e formulimit t pyetjeve p rzgjedhjes q. u b hej ngjarjeve artistike e kulturore dhe her pas here ndonj v shtrim krahasues i. mbulimit t s nj jt s dukuri kulturore nga nj gazet e nj tjet r v zhgimi i. k t hersh m prek mbulimin e jet s kulturore dhe artistike prej donj r s nga t. p rditshmet e zgjedhura prej nesh n pes data t muajit tetor dhe m konkretisht m. 2 9 16 23 dhe 30 data q korrespondojn me dit t e diela t k tij muaji Kjo gj. b het p r dy arsye s pari l nda e pasqyruar prej gazetave sht shum e ngjeshur. dhe mjaft e v shtir p r t u trajtuar sipas nj paradigme krahasimtare ose tematikore. dhe s dyti p r t krijuar nj ide sa m konkrete p r hap sirat q gazetat p rkat se. l n n dispozicion t art kultur s n veprimtarin e tyre t dit p rditshme. 3 K qyrja sipas datave dhe donj rit prej organeve t shtypit. 2 tetor 2011,Gazeta Shqiptare, Si e cek m edhe n hyrje t punimit ton Gazeta Shqiptare sht e vetmja nd r t.
p rditshmet e zgjedhura prej nesh q ka nj suplement kulturor e letrar me 12 faqe t. titulluar Milosao redaktore p rgjegj se e t cilit sht Admirina Pe i N numrin e. k saj date suplementi me nj profil t plot t shkrimtarit Besnik Mustafaj profil ky i. ilustruar edhe me foto nga f mij ria e shkrimtarit Profili p rmban nj intervist t. gjat si dhe nj ese q shkrimtari ia kushton gjyshit t tij. M pas suplementi vazhdon me nj shkrim t piktorit dhe kritikut Abaz Hado rreth. portretit t piktorit shkodran Kol Idromeno Motra Tone N faqen p rbri gjendet nj. studim i Gazmend Krasniqit rreth pionerit t Rilindjes Naim Frash ri Ajo ka p rb n. risi n v shtrimin ton sht faqja letrare e suplementit ku shohim t botohen nj tuf. vjershash nga poetja Lindita Agolli Natyrsh m gjen vendin e vet n faqet e k tij. suplementi edhe kritika letrare e cila k so here i kushtohet romanit Globi n rrjet. t shkrimtarit disident Astrit Delvina Shkrimi kritik mban firm n e Bujar Leskajt. autor i nj libri me sh nime rreth krijimtaris t shkrimtar ve t d nuar nga diktatura. Suplementi mbyllet me nj artikull t Stefan apalikut rreth filmit Falja e gjakut t. regjisorit amerikan Joshua Marston me skenar t shqiptarit Andamion Murati. Ajo ka t bie n sy l nda e k tij suplementi sht mbulimi i plot jo vet m tematik. por edhe i ngjarjeve kryesore t jet s artistike e kulturore Nga ana tjet r lypset. vler suar fakti se redaktorja p rgjegj se ka ofruar t japin kontributet e tyre njer z q. tanim e kan trajt suar profilin e tyre n fush t krijimtaris ose t kritik s letrare e. artistike Vlen t theksohet se nga pik pamja grafike shkrimet shoq rohen me. fotografi dhe ilustrime t ndryshme,Gazeta Panorama. Duke qen se t diel n n k t gazet z nj vend t konsideruesh m suplementi Un. gruaja kultura v rtet zhvendoset n rrafsh t dyt por gjithsesi nuk mbetet n hije. dhe vijon t jet e pranishme M konkretisht n faqen e par has n rubrik n e. p rhershme t p rkthyesit dhe shkrimtarit Edmond Tupja i cili ndon se n editorialet. e veta trajton problematika t ndryshme n m t shumt n e rasteve e b n k t gj. nga k ndv shtrimi i njeriut t kultur s e t letrave Nd rkoh q si n faqet e gazet s. ashtu edhe n suplementin e p rmendur Art Kultur s nuk z ndonj vend t ve ant. Gjithsesi duhet t theksojm se p rtej k saj mbulimi q i b het ngjarjeve. personazheve dhe problematikave kulturore n dit t e tjera t jav s sht i plot dhe i. shumansh m E theksojm k t gj p r t u pasur n konsiderat edhe n v shtrimet q. do t hidhen gjat dit ve t tjera,Gazeta Shekulli, Kjo gazet e cila prej koh sh vjen me nj look t ri qysh n faqen e par ng rthen dy. episode q lidhen me kultur n dhe debatin intelektual I pari ka t b j me nj. polemik t shkrimtarit Rudolf Marku me historianin Luan Malltezi lidhur me nj. debat q prek shtje tejet sensitive t historis s Shqip ris si sht q ndrimi ndaj. tez s s hedhur nga historishkruesit turq por jo vet m se Perandoria Osmane nuk. duhet k qyrur si pushtuese por si administruese n Shqip ri e n Kosov e ndonj. vend tjet r dhe p r rrjedhoj rishkrimit t historis n k t aspekt sht e v rteta. Shekulli ka qen kurdoher i hapur dhe nj nga forumet kryesor t debateve t. nxehta kulturore t intelektual ve shqiptar kudo q ata jetojn. Episodi i dyt ka t b j me nj intervist t gazetares me p rvoj n l m t kultur s. Elsa Demo me regjisorin britanik Rex Bloomstein i cili ka qen i pranish m n. Festivalin e Filmit p r t Drejtat e Njeriut q zhvillohet nga Akademia Marubi n. Tiran Intervista shoq rohet me foto t regjisorit dhe nga filmat e tij N n okelion. Shkurt pasqyrohen disa prej ngjarjeve m t r nd sishme t jet s artistike n vend. Gazeta Shqip, Shfaqet e pasur n l nd me p rmbajtje kulturore dit n e diel M shkoqur n. suplementin e p rditsh m Ndryshe ka nj artikull t gjat p r regjisorin amerikan. me origjin shqiptare Sten Dragoti t shkruar nga skenaristi Avdulla K na e Nd rsa. m pas v rejm se faqja 28 i kushtohet krejt sisht librave t rinj t hedhur s fundmi. n treg dhe sht m e r nd sishme gazetarja Alda Bardhyli ia kushton recens n e. vet librit autobiografik Margot Asquith N faqen 29 kemi nj intervist me aktoren. Rina Narazani dhe ndonj njoftim t shkurt r nga kronika kulturore Ashtu si dhe n. gazetat e lartp rmendura edhe Shqip i kushton nj v mendje t posa me faqosjes dhe. paraqitjes grafike t faqeve kulturore duke i pasuruar ato me fotografi dhe element. t tjer ilustrativ,Revista Klan 7 tetor 2011, Edhe pse ka nj profil t qart politik e social Klan i kushton v mendje edhe. kultur s n p rmjet nj rubrike t rregullt me recensione p r librat por edhe me. trajtimin e problematike t ndryshme q kan t b jn me jet n kulturore dhe artistike. n vend N numrin n fjal spikat intervista e gazetarit Renato Kalemi me mbes n e. shkrimtarit nobelist grek Niko Kazanxaqis mjaft i njohur n Shqip ri p r shkak t. botimit t disa prej veprave t tij madhore, M tej n faqen 34 kemi nj shkrim problematik me titull Libri si biznes i cili.
trajton nj s r problematikash q lidhen me industrin e botimeve si dhe konfliktet e. shfaqura mes botuesve shqiptar n prag t panairit t librit Shkrimi p rmban edhe. nj intervist me kryetarin e nj r s prej shoqat s s botuesve shqiptar z Petrit. N faqen 45 revista Klan boton nj recens p r librin e jav s B het fjal p r nj. rubrik t q ndrueshme prej afro 15 vjet sh e para e k tij lloji n shtypin shqiptar si. dhe shoq rohet me njoftimin e tre titujve t botuar koh t e fundit Njoftimet jan t. pajisur me kopertinat e librave dhe t dh nave me karakter teknik. 9 tetor 2011,Gazeta Shqiptare, N numrin e saj t s diel s kjo gazet hapet n m nyr intriguese me duelin midis dy. personazheve publik botuesit Fatmir To i dhe shkrimtarit Ben Blushi q t dy. deputet n Kuvendin e Shqip ris dhe an tar t Partis Socialiste Si mund t. kuptohet n brend si faqen 3 p rmes intervist s me botuesin To i b het fjal p r. divorcin e bujsh m me shkrimtarin dhe deklaratat pikante t nj rit e tjetrit. Nd rsa suplementi Milosao i po k saj date i kushtohet pothuaj ekskluzivisht poetit. Migjeni n 100 vjetorin e lindjes s tij N t gjen dy shkrime t gjat t studiuesve t. njohur t letrave shqipe Nasho Jorgaqi dhe Alfred U i sht mbres l n s fakti q kjo. gazet i kushton hap sir n e merituar nj personazhi t jasht zakonsh m t let rsis. shqipe si ka qen Migjeni p r t cilin sht heshtur jo pa tendenc p r nj periudh. t gjat kohe sidomos pas viteve n nt dhjet, Po n k t num r t Milosaos hasim nj fotoreportazh t pazakont rreth am ris s. fillimit t shekullit t nj zet nga fotografi zviceran Frederik Bouasona M pas. vijohet me nj shkrim t gjat p r shkrimtarin e njohur Drit ro Agolli p r t u mbyllur. me dy artikuj t gjat kritik q lidhen me artin pamor nj ri prej tyre homazh p r. piktorin dhe nj prej kritik ve t rrall t tij Llambi Blido. Gazeta Panorama, Kjo gazet n k t num r ka nj shkrim t gjat t Alket anit t botuar tek editorialet. p r librin me kujtime M kujtohet t Ylli Demnerit Nd rsa n brend si t. suplementit Un gruaja boton nj shkrim t gjat p r pjes n e Aristofanit Grat n. parlament t v n n sken n e Teatrit t Metropolit n Tiran Shkrimi shoq rohet. edhe me nj intervist t gazetares me nj prej aktor ve protagonist t k saj drame. Mund t themi se ashtu si edhe nj num r m par kjo gazet nuk i kushton dhe aq. v mendje kultur s n k t num r,Gazeta Shekulli, N numrin e s diel s Shekulli ia kushton faqet e kultur s nj shkrimi t Lek Tasit. me tem nga historia e Shqip ris i cili merr shkas nga ekspozita me eksponate. historike hapur nga Artan Lame dhe Petraq Gramo n Muzeun Historik Tiran. Shkrimi shoq rohet me nj fotografi interesante t mbret resh s Elisabet t. Rumanis e njohur me emrin letrar Karmen Silva e cila ishte e emta e Princ Vidit. mbretit jet shkurt r t Shqip ris, Po n k t num r n faqen p rbri gazeta boton nj lajm rreth nd rhyrjes n nj.
veprimtari shkencore n Bullgari t gjuh tarit Bardhyl Demiraj si dhe nj. informacion t p rmbledhur lidhur me v nien n sken t oper s Flauti magjik t. Gazeta Shqip, N suplementin e vet Ndryshe gazeta i kushton plot nj faqe nobelistit suedez. Tomas Transtromer Shkrimi sht i poetit shqiptar nga Maqedonia Agim Vinca dhe. shoq rohet me fotografi t poetit, N faqen 28 q ashtu si do t diel kjo gazet ia kushton rubrik s p r libra t rinj. krahas njoftimeve p r nj pjes t botimeve m t fundit t hedhur n treg kemi edhe. nj shkrim p r shkrimtarin bashk kohor amerikan Philip Roth i botuar gjer sisht. koh t e fundit edhe n Shqip ri Pran k tij shkrimi kemi edhe nj shkrim kritik p r. romanin e nj autori shqiptar Isidor Koti shkruar nga Dorian Ko i. N faqen p rbri gazeta boton nj intervist me k ng taren Alma Bekteshi si dhe na. p rcjell disa njoftime shkurt p r kronik n kulturore t lidhur me vendin ton. Revista Klan, Kjo revist e dat s 14 tetor nuk ka ndonj prurje t prekshme n fush t kultur s. K t her sht mjaftuar me rubrik n e p rhershme t librit dhe njoftimet e disa prej. titujve t rinj n librarit e vendit si dhe me nj faqe n n okelion Kinema q ia. kushton filmave amerikan t prodhuar koh t e fundit. 16 tetor 2011,Gazeta Shqiptare, N dymb dhjet faqet e saj Milosao na sjell nj larmi tematikash dhe figurash t. njohura t artit e t kultur s shqiptare si t tradit s ashtu edhe bashk kohore. Separati t cilin fare mir mund ta k qyrim edhe p r nj minigazet letrare e artistike. jo dhe aq prej numrit t faqeve po p r shkak t larmis tematike hapet me nj rr fim. t poetit Lasgush Poradeci rreth figur s s Migjenit sipas nj artikulli t gjat t. shkrimtarit dhe studiuesit t letrave shqipe Nasho Jorgaqi Punimi ndiqet nga nj. tjet r punim i muzikologut Vasil Tole rreth v nies n muzik t vargjeve t Migjenit. M pas vijohet me poezi dhe proza poetike t dy autor ve Arben Orhani dhe Uk Lushi. dhe nj v shtrim mbi artin ikonografik t kish s s Sh n Kollit n Mesopotam K tij. numri nuk i mungon shkrimi kritik i cili k t her i kushtohet politikanit dhe. shkrimtarit Pjet r Arbnori dhe sht shkruar nga nj tjet r personazh i politik s dhe i. pasionuar pas letrave Bujar Leskaj Me nj shkrim p r piktorin e tradit s s von t. 2 1 Hyrje V shtrim i p rgjithsh m Me k naq si konstatojm se ndryshe nga kat r vjet m par peizazhi i shtypit kulturor dhe artistik n faqet e t p rditshmeve shqiptare ka ndryshuar n m nyr t ndjeshme

Related Books