Makan Sihat ISBN 978 967 5737 05 3 Bergerak Aktif Cegah

Makan Sihat Isbn 978 967 5737 05 3 Bergerak Aktif Cegah-Free PDF

  • Date:02 Dec 2019
  • Views:79
  • Downloads:0
  • Pages:56
  • Size:7.59 MB

Share Pdf : Makan Sihat Isbn 978 967 5737 05 3 Bergerak Aktif Cegah

Download and Preview : Makan Sihat Isbn 978 967 5737 05 3 Bergerak Aktif Cegah


Report CopyRight/DMCA Form For : Makan Sihat Isbn 978 967 5737 05 3 Bergerak Aktif Cegah


Transcription:

Ke Seluruh Negara,Kejayaan NMM 2002 2013, Sejak pelancarannya pada tahun 2002 Bulan Pemakanan Malaysia Nutrition Month Malaysia NMM disambut pada setiap. bulan April untuk memberi kesedaran tentang tabiat makan sihat kepada masyarakat Pada tahun ini NMM merayakan. tahun ke 11 dan memfokus kepada pencegahan penyakit tidak berjangkit dengan tema Makan Sihat Bergerak Aktif. Cegah Obesiti, Kempen kami di seluruh negara bertujuan untuk meningkatkan kesedaran terhadap pemakanan sihat dan kehidupan. aktif sebagai asas kesihatan dan kesejahteraan keluarga Kami juga berhasrat untuk menyemaikan tabiat makan sihat dan. menggalakkan aktiviti fizikal dari kecil supaya dapat membaiki status pemakanan keluarga di Malaysia. Karnival Keluarga Bahan Pendidikan,Menganjurkan 7 karnival untuk Murid Sekolah. besar yang meriah Prasekolah,Menerbitkan buku,Pameran Bergerak ke Sekolah komik dan buku. Rendah Tadika aktiviti untuk murid n2,Makan Belajar.
sekolah rendah Pandai,Mengunjungi 164 buah sekolah. Menerbitkan DVD,Kanak kanak Sihat Negara Lebih Sihat. dan memberi penerangan Memupuk Gaya,dan lembaran,Sihat Kanak kanak Sihat Negara Lebih Sihat. tentang pemakanan sihat dan,Untuk Kanak Kanak Pra sekolah 4 6 tahun. Memupuk Gaya Pemakanan Sihat,Bahagian 1 Makan Secara Sihat.
DVD Untuk Kanak Kanak,Membesar Dengan,Pra sekolah 4 6Kuat. Bahagian 2 Makan Sarapan,BahagianPandai,Bahagian 3 Makan Secara. MakanSihat,kerja untuk murid,Secara Sihat,MembesarCergas. Bermain Dengan Dengan Kuat,Bahagian 2,Makan Sarapan. kehidupan aktif,Pandai Belajar Disokong oleh,Terbitan Dengan sokongan.
Geran Promosi Kesihatan daripada,Kementerian Kesihatan Malaysia. Makan Secara Sihat,Bermain Dengan Cergas,prasekolah. Disokong oleh Geran,Dengan sokongan,Promosi Kesihatan daripada. Kementerian Kesihatan Malaysia,Mengunjungi 175 buah tadika. kertas aktiviti,dan menjalankan aktiviti,pemakanan yang interaktif Rencana Akhbar.
Berunsur Pendidikan,Penerbitan untuk Orang Ramai Menerbitkan lebih. Menerbitkan 6 buah buku panduan pemakanan yang 80 rencana dalam. praktikal 3 buku resipi dan 1 buku mini akhbar akhbar. Bahasa Inggeris,Bahasa Malaysia,Bahasa Cina,Promosi Media Massa. Menyalurkan mesej,kesihatan menerusi,radio televisyen laman web. Sila layari laman web Bulan Pemakanan Malaysia untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang bahan pendidikan. yang diterbitkan daripada program Bulan Pemakanan Malaysia Kami juga mengalu alukan maklum balas. pertanyaan Sila hubungi kami menerusi,Sekretariat Bulan Pemakanan Malaysia. Tel 03 5632 3301 5637 3526 E mel enquiry nutritionmonthmalaysia org my. Laman web www nutritionmonthmalaysia org my,Nutrition Month Malaysia.
Makan Secara Sihat,Aktifkan Diri dan,Cegah Obesiti. Masalah obesiti di Malaysia semakin membimbangkan Menurut kajian yang. dijalankan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia WHO pada 2010 Malaysia. merupakan negara yang mempunyai paling ramai penduduk yang gemuk di Asia. Tenggara dan berada di tempat ke enam di seluruh Asia Sesetengah rakyat Malaysia. tahu betapa seriusnya penyakit ini namun masih ramai yang tidak menyedari akan. Hasil Kajian Kesihatan dan Morbiditi Kebangsaan atau NHMS pada tahun 1996 2011. mendapati bahawa kadar obesiti telah meningkat kepada hampir tiga setengah kali. ganda daripada 4 4 pada tahun 1996 kepada 15 1 pada tahun 2011 Manakala. prevalens lebih berat badan pula meningkat kepada 29 4 pada tahun 2011. menjadikan kira kira 50 atau satu daripada dua orang dewasa di Malaysia adalah. sama ada lebih berat badan atau obes, Justeru itu NMM dengan tema Makan Sihat Bergerak Aktif Cegah Obesiti. menumpukan kepada langkah pencegahan obesiti yang merupakan salah satu. faktor risiko utama penyakit tidak berjangkit Non Communicable Diseases NCD. Promosi pemakanan sihat dan gaya hidup aktif harus bermula dalam keluarga. kerana ini merupakan kunci kepada pengekalan berat badan yang sihat dan. pencegahan penyakit berkaitan pemakanan, Tidak ada jalan pintas untuk menjadi sihat Semua orang sama ada muda atau. tua harus mengamalkan tabiat makan secara sihat dan gaya hidup yang aktif. setiap hari Jika anda seorang ibu atau bapa mainkan peranan anda untuk. menanam tabiat gaya hidup sihat dalam kalangan anak anak anda sejak kecil. Buku panduan ini menyingkap faktor risiko obesiti dan juga prinsip. pencapaian berat badan yang sihat Anda juga boleh mempelajari cara. memperbaiki diet dan gaya hidup anda beserta cara memasak makanan. yang lazat dan berkhasiat Terokai juga topik mengenai kepentingan. aktiviti fizikal dalam gaya hidup sihat Bagi individu yang mempunyai. lebih berat badan dan obes terdapat juga topik mengenai penurunan. berat badan yang disediakan khas untuk membimbing anda. menurunkan berat badan dengan selamat, Kami berharap agar buku panduan ini dapat memberi inspirasi kepada. anda untuk memulakan gaya hidup sihat dengan makan secara sihat. dan aktif selalu bersama keluarga tersayang,Dr Tee E Siong.
Jawatankuasa Pemandu Kebangsaan NMM,Jawatankuasa Pemandu. Kebangsaan Bulan,Pemakanan Malaysia,Memahami Obesiti. 8 Obesiti Bahayakan Kesihatan, PENGERUSI 10 Capai Berat Badan yang Sihat Sepanjang Hayat. Dr Tee E Siong, 12 Aktiviti Fizikal yang Diperlukan untuk Membakar. Kalori daripada Makanan,Persatuan Pemakanan Malaysia.
Makan Secara Sihat,15 3 Prinsip untuk Makan Secara Sihat B M V. 16 Seimbang dan Pelbagai dengan Kuasa 5,18 Pastikan Saiz Hidangan Sederhana. 20 Terapkan B M V dalam Amalan Harian,Prof Madya Dr Mahenderan. Dr Zaitun Yassin Appukutty 24 Ketahui Label Makanan. 26 Makan Secara Sihat di Mana Sahaja Anda Berada, Persatuan Dietitian Malaysia 28 Sediakan Hidangan Sihat. Bergerak Aktif,34 Cergaskan Diri untuk Kesihatan Anda.
35 Gunakan Piramid Aktiviti Fizikal untuk Jadi Aktif. Prof Winnie Chee Mr Ng Kar Foo,Pemantauan Berat Badan. Persatuan Kajian Obesiti Malaysia 40 Menilai Status Berat Badan Anda. Soal Jawab,43 Tanya Pakar Mengenai Pengurusan Berat Badan. Penurunan Berat Badan,Prof Dr Norimah Dr Zawiah Hashim. A Karim 48 Menurunkan Berat Badan,dengan Selamat,Pernyataan. 50 Diet Sihat untuk Menurunkan, Buku ini tidak sama sekali bertujuan untuk menggantikan.
nasihat doktor anda atau pakar professional kesihatan Segala Berat Badan. kemusykilan hendaklah dirujuk kepada doktor anda,52 Tingkatkan Aktiviti. Persatuan Pemakanan Malaysia NSM Persatuan Dietitian. Malaysia MDA dan Persatuan Kajian Obesiti Malaysia. MASO tidak bertanggungjawab terhadap sebarang isu 54 Soal Jawab Panduan. yang berbangkit daripada penggunaan buku ini NSM MDA. dan MASO tidak mengesyorkan sebarang produk dan tidak Penurunan Berat Badan. bertanggungjawab ke atas sebarang iklan yang disiarkan. Kandungan buku ini adalah hak cipta sepenuhnya program. Bulan Pemakanan Malaysia Nutrition Month Malaysia NMM. Tidak dibenarkan mencetak semula mana mana bahagian. dalam buku ini tanpa kebenaran bertulis daripada pihak. Jawatankuasa Pemandu Kebangsaan NMM, Hak cipta terpelihara Bulan Pemakanan Malaysia 2014. Sekretariat,12A Jalan PJS 8 4 Mentari Plaza Bandar Sunway. 46150 Petaling Jaya,Tel 03 5632 3301 Fax 03 5638 9909. Email versahealth versa group com,enghargaan, Bulan Pemakanan Malaysia NMM diurus dan dilaksanakan oleh badan badan profesional.
dengan sokongan sektor swasta Inisiatif ini mencerminkan semangat kerjasama yang. penting bagi memudahkan orang ramai mendapat maklumat pemakanan untuk menjaga. kesihatan diri dan keluarga, Kami ingin mengucapkan terima kasih kepada organisasi berikut di atas sumbangan yang. diberikan bagi menjayakan pelaksanaan aktiviti NMM bagi tahun 2014. Penaja Bersama,Dengan Sokongan,Serba Wangi Sdn Bhd. Ace Canning Corporation,Rakan Media, Kami juga merakamkan setinggi tinggi penghargaan kepada media massa Malaysia di atas. bantuan menyebarkan maklumat mengenai pemakanan sihat ke seluruh negara. Memahami Obesiti,Lebih berat badan atau obes bermakna mempunyai. berat badan yang lebih daripada berat yang,dianggap sihat mengikut ketinggian Keadaan.
ini disebabkan oleh pengumpulan lemak secara,berlebihan di dalam badan anda Obesiti adalah. satu keadaan yang boleh mengancam nyawa,dengan memberi kesan negatif kepada semua. aspek kesihatan dalam jangka masa panjang,Akibat Lebih Berat Badan atau Obes. Lebih berat badan dan tinggi lemak akan memberi kesan kepada beberapa organ dalaman. dan bahagian badan anda seterusnya menyebabkan pelbagai jenis penyakit seperti. gambar rajah di bawah, Indeks Jisim Tubuh Body Mass Index BMI adalah indeks. bagi berat untuk tinggi yang digunakan untuk mengkategori. lebih berat badan dan obesiti dalam kalangan orang dewasa. Orang dewasa dengan BMI antara 25 dan 29 9 dikelaskan lebih. berat badan manakala BMI 30 atau lebih adalah obes. rujuk muka surat 40 untuk mengira BMI anda,Punca Utama Obesiti.
Lebih berat badan atau obes tidak berlaku,dalam sekelip mata Amalan gaya hidup. yang tidak sihat dalam suatu tempoh,masa yang berterusan akan membawa. kepada ketidakseimbangan tenaga,Masalah ini berlaku apabila seseorang. mempunyai tabiat makan yang tidak sihat,dan kurang melakukan aktiviti fizikal. Pengambilan tenaga daripada makanan,secara berlebihan dan kerap tidak.
menggunakan tenaga tersebut melalui,aktiviti fizikal akan menyebabkan lebihan. tenaga itu tidak digunakan seterusnya,disimpan sebagai lemak. Kesilapan yang menyebabkan,ketidakseimbangan tenaga. 1 Memilih makanan yang padat tenaga,kandungan lemak dan gula yang tinggi. 2 Sering mengambil makanan dengan,banyak dan kerap makan ikut nafsu.
makanan ringan,3 Mengamal gaya hidup yang tidak aktif. tidak melibatkan diri dalam sebarang,bentuk aktiviti fizikal dan senaman. Cegah Kegemukan,kurang berjalan dan lebih kerap duduk di. Mulai Hari ini, hadapan komputer atau TV Berat badan yang sihat adalah penting bagi. semua peringkat umur Selain kelihatan,sihat dan berasa selesa berat badan yang.
sihat dapat mencegah daripada penyakit, Obesiti Semasa Kanak kanak kronik yang berkaitan dengan pemakanan. Apa setiap ibu bapa perlu tahu contoh diabetes tekanan darah tinggi. Montel tidak semestinya comel kerana anak penyakit jantung dan kanser Oleh itu. anda cenderung untuk lebih berat badan atau capai dan kekalkan berat badan sihat. obes apabila dewasa Ini akan membawa kepada dengan pemakanan yang sihat dan. peningkatan risiko di masa hadapan seperti kesukaran mengamalkan gaya hidup yang lebih. untuk bernafas risiko tulang patah tekanan darah aktif Walaupun anda sudah lebih. tinggi rintangan insulin dan kesan psikologi kurang berat badan atau obes masih. keyakinan diri belum terlambat untuk melakukan,sesuatu Buat perubahan. Langkah pertama untuk mengetahui jika anak anda berisiko sekarang untuk diri sendiri. untuk menjadi lebih berat badan atau obes adalah dengan dan keluarga anda Rujuk. mengukur BMI anak anda Sila ke muka surat 40 untuk bahagian Penurunan Berat. mengetahui caranya Badan,Memahami Obesiti,Berat Badan. yang Sihat,Sepanjang Hayat, Pilihan makanan dan aktiviti fizikal yang anda lakukan setiap hari. memainkan peranan penting dalam membantu mengekalkan berat. badan yang sihat Tenaga yang anda gunakan melalui aktiviti harian. perlu menyamai tenaga yang anda ambil dalam bentuk kalori Jika. penggunaan dan pengambilan tenaga sama maka anda berada. dalam keseimbangan tenaga,Pengambilan BERAT BADAN Aktiviti Fizikal.
Mencapai KESEIMBANGAN,Untuk mengekalkan berat badan yang sihat. anda perlu memahami prinsip keseimbangan,tenaga Ini bermakna anda perlu mengekalkan. keseimbangan tenaga yang diperolehi daripada,makanan dan tenaga yang digunakan melalui. Pengambilan Makanan Aktiviti Fizikal Berat Badan Kekal aktiviti fizikal. 31 perkara perlu diingati, Anda memerlukan tenaga untuk mengekalkan proses penting. dalam badan contoh pernafasan dan untuk melakukan aktiviti. harian yang asas contoh tidur mandi berjalan atau aktiviti. harian yang lain, 2 Tenaga yang diperlukan adalah daripada makanan yang.
anda makan,3 Kilokalori kcal adalah unit ukuran untuk tenaga. Contoh 1 pinggan mi goreng mamak 660 kcal,PENGURANGAN PENAMBAHAN. BERAT BERAT,Aktiviti Fiz,ikal KETIDAKSEIMBANGAN Pengambil. Tenaga Aktiviti Fiz, Pengambilan Aktiviti Pengurangan Pengambilan Aktiviti Penambahan. Makanan Fizikal Berat Makanan Fizikal Berat, Jika pengambilan makanan harian anda sentiasa Jika pengambilan makanan harian anda kerap.
terlalu sedikit dan anda sangat aktif secara fizikal melebihi aktiviti fizikal yang anda lakukan. anda akan kehilangan berat badan Kekurangan anda akan mengalami pertambahan berat dan. berat badan boleh menjejaskan kesihatan secara menyebabkan lebih berat badan dan obesiti. keseluruhan dengan menyebabkan masalah Keadaan ini akan menyebabkan peningkatan. seperti atrofi otot kehilangan jisim otot risiko masalah kesihatan yang teruk. imuniti yang lemah kurang daya tumpuan dan contohnya penyakit tidak berjangkit seperti. kegagalan fungsi organ diabetes penyakit jantung dan kanser. Memahami prinsip asas ini merupakan langkah pertama ke arah mengekalkan berat badan. yang sihat Seterusnya anda perlu memantau pengambilan makanan dengan makan secara. sihat berpandukan piramid makanan Malaysia, Berapa Banyak Tenaga Yang Anda Keperluan tenaga harian bag. pencegahan penyakit berkaitan pemakanan Tidak ada jalan pintas untuk menjadi sihat Semua orang sama ada muda atau tua harus mengamalkan tabiat makan secara sihat dan gaya hidup yang aktif setiap hari Jika anda seorang ibu atau bapa mainkan peranan anda untuk menanam tabiat gaya hidup sihat dalam kalangan anak anak anda sejak kecil

Related Books