FAKULTETI I FILOLOGJIS filologjiku uni gjk org

Fakulteti I Filologjis Filologjiku Uni Gjk Org-Free PDF

  • Date:27 Jun 2020
  • Views:6
  • Downloads:0
  • Pages:53
  • Size:777.25 KB

Share Pdf : Fakulteti I Filologjis Filologjiku Uni Gjk Org

Download and Preview : Fakulteti I Filologjis Filologjiku Uni Gjk Org


Report CopyRight/DMCA Form For : Fakulteti I Filologjis Filologjiku Uni Gjk Org


Transcription:

UNIVERSITETI I GJAKOV S FEHMI AGANI,FAKULTETI I FILOLOGJIS. DEGA LET RSI SHQIPE,PUNIM DIPLOME,SIMBOLIKA E CENSUR S KOMUNISTE N ROMANIN. PALLATI I NDRRAVE,MENTORI KANDIDATJA,Dr Rovena Vata Marigona Krasniqi. Gjakov 2018,P rmbajtja,1 Jeta e Ismail Kadares 6,1 1 Ve orit artistike t poezis 8. 2 Let rsia Identiteti dhe Historia e Ismail Kadares 10. 2 1 Disidenca estetike 11,2 2 Vizioni historik i let rsis 13.
2 3 Shkrimtari dhe Diktatura 15,3 Pallati i ndrrave 17. 4 Pallati i ndrrave gjat Komunizmit 20,4 1 Pallati i ndrrave n Komuniz m 22. 4 2 Pallati i ndrrave pas Komunizmit 24,5 N pun si i pallatit t ndrrave 26. 6 N pun si i pallatit t ndrrave dy botimet e para 1980 1981 28. 7 Funksioni i Distopis dhe i Aluzionit n romanin Pallati i ndrrave 37. 7 1 Universi imagjinar Kadarean Pallati i ndrrave si krijim autentik 41. 7 2 nd rrparja frika ndaj t pand rgjegjshmes 43,7 3 nd rrpar sit viktima t shtetit totalitar 44. 7 4 nd rr uesit n pun s t n nshtruar 45,7 5 ndrrat procese t mbik qyrjes shtet rore 45.
7 6 Bash nd rra Krye nd rra kot si institucionale 45. 7 7 Proceset e p rpunimit t ndrrave akte distopik 46. 7 8 Shtypja mbik qyrja dhe rebelimi topose sinjifikative t romanit distopik 47. P rfundimi 51,Literatura 53, Gjat punimit t tem s mund t themi se zyra Pallati i ndrrave tmerri i tij fshihet pas nj. eufemizmi M shum se pallat sht k shtjell dhe aty as nuk mund t nd rrohet Qindra n pun s. n uniforma blu n t gjelb r mbledhin p rzgjedhin dhe shpjegojn p r hesap t shtetit dhe zotit. t ndrrave ndrrat e shtetasve ndrrat e t gjith qytetar ve Asnj zyr tjet r nuk sht kaq e. pa arsyeshme kaq e bindur kaq e zellshme d m th kaq shtet rore. Mark Alem Bonvivant nga nj familije me em r do t marr nj vend pune n pallat t. par n n jet n e tij Ai fillon me Seleksionimin kalon shpejt tek Interpretimi i ndrrave q. q ndrojn t lidhura n dosjen e v n mbi tavolin Tri dhelpra t bardha n minaren e nj xhamie. Nj ma ok i bardh me h n n n goj Nj cop vend i rr nuar n n k mb t e nj ure. Mark Alem dhe koleg t g rmojn ngado p r pu e kryengritje luft ra Asnj cep i ndrrave. t fatit nuk duhet t u ik atyre nuk duhet t shp toj pa iu ndryshuar fati dhe rrjedha. Arkitekti i k tij pallati t err t ka vler n e nj tabele treguese letrare p r vendin e tij Ismail. Kadare lindur m 1936 n Jug t Shqip ris ka studiuar n Tiran dhe Mosk i shfaqur dhe. konfrontuar si romancier qysh n vitet gjasht dhjet Nj artist q shfaqet n dy versione ka qen. Kadare her ushtar cinik i partis her kritik i regjimit Historia e Pallatit t ndrrave lindi nga. fundi i viteve shtat dhjet Shqip ria po p rjetonte pothuajse nj val t gjer represioni Pik risht. p r k t arsye Kadare i ngre nj vello historike tekstit t tij. M 1981 doli romani udh heqja e ndaloi at me dekret t ve ant Ramiz Alia princi i. kuror s s diktatorit e k rc noi autorin Populli dhe partia t ngrit n ty n Olymp por n qoft se ti. nuk u q ndron atyre besnik ata do t rr zojn pastaj n humner. Kadare e kuptoi gjith k t dhe b ri autokritik Alia u b m pas pasues i Hoxh s dhe m pas. presidenti i par i Shqip ris demokratike Kadare shkoi n vitin 1990 fill pas rr zimit t. diktatur s n ekzil ai jeton n Paris, Pallati i ndrrave sht nj ri nga tekstet m t rrezikshme t Ismail Kadares thuhet n. nj tekst t shkurt r prezantues n v llimin gjermanisht t k tij libri. Frik n dhe p rvojat e tij n socrealiz m autori i ka projektuar shpesh n nj sfer historike. Perandorin Osmane Makin pushtimi e cil son R hm k t figur t dhunshme q Kadare e. p rshkruan si Prototip t nj supershteti totalitar, Klani i Qyprillinjve tregon ai m pas ka qen i angazhuar n nd rtimin e k saj ure n. mesjet n shqiptare dhe emri i k saj familije rrjedh prej andej Krahasimi midis gjuh s s dy librave. Vihet re gjuha elegante e Kadares tek Ura dhe n veprat e tjera humor dend si dhe forc. poetike Kurse n rastin e Pallatit t ndrrave shihet qart se gjuha e p rdorur sht e shpesht. Ndjenja negative nuk parap lqehen Aty vihet re vet m prania e tmerrit panikut Ata jan kudo. Zhvillohet di ka q ka brenda tmerr, Nj zyrtar gris nj let r rekomandimi jo m shum por mjafton sigurisht q Mark Alem t. ndihet si i goditur nga rrufeja Mendimet gjenden shpesh t rip rs ritura me atribute. shum ngjyr she q shtohen e shtohen her her kapet logjika e fjalive her her ajo humbet. brenda stilit Ai q ndronte si i ngulur pas dere dhe nuk donte t u besonte syve t vet. 1 Jeta e Ismail Kadares, Ismail Kadare u lind m 28 janar 1936 n Gjirokast r n nj familje muslimane Ai ishte nj nga tre.
f mij t e Halit Kadare i cili punonte si postier i Gjykat s s Gjirokastr s dhe Hatixhe Dobit e cila. vinte nga familja e njohur gjirokastrike Dobi Shkoll n fillore dhe t mesme e mbaroi n Gjirokast r. N vitin 1974 n mosh n 12 vje are arrestohet nga regjimi i sapo vendosur komunist n n akuz n. falsifikim monedhash meq gjat loj s me shokun e tij kishin krijuar me plumb t shkrir. monedha 5 lek she dhe ua kishin treguar gjithkujt me hare Policia i arrestoi gjat or s s m simit. n shkoll dhe Ismaili b ri dy dit burg derisa nd rhyri avokati i Kadarenjve dhe e liruan p r shkak t. mosh s s mitur,Si nd shkim n shkoll iu thye nota e. sjelljes nga pes n tre M von do t i,p rshkruante k to ndodhi n novel n. Koha e paras N mosh n,tremb dhjet vje are zbuloi Makbethin. nj nd r veprat e Shekspirit dhe k shtu,lindi dashuria p r let rsin Tregimin e. par t titulluar N dheun e huaj e,shkroi n vitin 1953 Gjat k saj kohe.
botoi v llimin poetik,Frym zime djaloshare 1954 nd rsa. tri vjet m von m 1957 botoi v llimin tjet r poetik me titull nd rrimet. Studimet universitare i kreu n Tiran ku m 1958 mbaroi deg n e Gjuh s e Let rsis n. Universitetin e Tiran s dhe u diplomua p r M suesi N vitet 1958 1960 studioi n Mosk n. Institutin e Let rsis Bot rore Maksim Gorki I zhg njyer nga realizimi socialist mendon t l r. let rsin krejt sisht Detyrohet t i braktis studimet para kohe p r shkak t ashp rsimit t. marr dh nieve mes Shqip ris dhe Bashkimit sovjetik Kthehet n Shqip ri dhe punon fillimisht n. gazet n Drita e m pas drejton revist n Les letters albanaises. Gjat q ndrimit n Mosk n n ntor 1959 shkroi romanin e par Qyteti pa reklama duke sfiduar. q llimsh m rregullat e realizimit socialist P r shkak t tem s delikate t romanit q b nte fjal p r. student t shthurur e amoral q arrijn suksesin me an t falsifikimeve e q ishin n kund rshtim. t plot me frym n pozitive e heronjt pozitiv q proklamonte realizimin socialist romani mbeti pa. Pas kthimit nga Moska i tregoi nj mikut,t tij i cili e k shilloj q ta mbante t. fshehur e t mos ia tregonte askujt N,vitin 1961 botoi nj v llim me poezi me. titull Shekulli im nd rsa m von e,p rpunoi nj fragment nga romani Qyteti. pa reklama ashtu q t dukej si novel i,vuri titullin Dit kafenesh dhe e botoi n.
revist n Z ri i Rinis Vepra u ndalua,menj her nga autoritetet dhe i kritikuan. r nd ata q kishin lejuar botimin e saj, N fillim t vitit 1970 sht pia botuese franceze Albin Michel botoi n fr ngjisht romanin Gjenerali i. ushtris s vdekur p rkthyer nga Jusuf Vrioni Ai b ri buj n Franc dhe u p rkthye edhe n gjuh. t tjera N k t koh Kadare shkroi e botoi romanet K shtjella 1970 dhe Kronik n Gur 1971 t. cilat p rkthehen e botohen n Franc nj ra pas tjetr s. N vjesht n e vitit 1990 i zhg njyer nga p rpjekjet e udh heqjes komuniste p r t i zgjatur jet n. regjimit Ismail Kadare vendosi t arratiset nga Shqip ria n Paris dhe t k rkoj n p rmjet mediave. per ndimore vendosjen e demokracis Me ndihm n e botuesit francez arrin t organizoj ikjen e. familjes s tij Ikja e tij u mir prit nga ata q donin demokratizimin e Shqip ris kurse autoritetet e. diktatur s komuniste e d nuan largimin e Ismail Kadares dhe e shpall n tradhtar. Krijimtaria e tij nuk arriti t ndalohej sepes librat e tij gjendeshin kudo n Shqip ri dhe ti hiqje vepra. e tij nga gjitha librarit sht pit dhe tekstet shkollore ishin gati e pamundur Rreth asaj kohe filluan t. p rhapeshin shpifje p r gjoja fyerjet q Kadare u kishte b r refugjat ve shqiptar q arratiseshin. nga Shqip ria sipas t cilave ai i kishte quajtuar jasht qitjet e kombit Pas r nies s komunizmit n. vitin 1992 ai u rikthye n Shqip ri, Nga viti 1990 e m pas vepra e tij b het shprehja m e fuqishme e vlerave gjuh sore dhe artistike t. shqipes letrare brenda dhe jasht vendit Let rsia e Ismail Kadares pas vitit 1990 bart t nj jtat. tipare thelb sore t asaj t m parshmes frym n etnografike dhe shp rfaqjen e identitetit shqiptar. Duke shtuar lirin e autorit p r t trajtuar tema q m par nuk mund t trajtoheshin lirsh m. Kadare ndan koh n mes Parisit dhe Tiran s N vitin 1996 u pranua n Akademin e shkencave. sociale dhe politike n Franc ku z vend soi filozofin Karl Popper Nga viti 1994 deri 2004 sht pia. botuese franceze Fayard botoi vepr n komplete t, Kadares n fr ngjisht dhe shqip N vitet e 90 ta Kadare. loboi p r Kosov n dhe p rkrahu bombardimet e NATO s. kund r Serbis, Ismail Kadare sht martuar me shkrimtaren e njohur t.
skicave dhe tregimeve p r f mij Helena Kadare dhe ka. dy vajza Nj ra prej tyre sht p rfaq suese e Shqip ris n. OKB Kadare flet shum mir gjuh n frenge,1 1 Ve orit artistike t poezis. Poezia e Ismail Kadares sht nj prej zhvillimeve m, novatore n vjersh rimin shqip gjat nj gjysm shekulli. Ajo shprehu vendosm rin e shkrimtar ve t brezit t viteve 60 p r t realizuar q llime estetike t. ndryshme prej para ardh sve Ismail Kadare ndryshe nga Agolli n periudh n e par t krijimtaris. s tij u t rhoq pas poem s epiko lirike N prirjen e p rgjithshme ai nuk u shk put prej frym s. monumentalizuese t poezis s m parshme por e kusht zoi k t me tipin e njeriut shqiptar t. historis s tij komb tare t fatit t tij n p r shekuj. Thuajse n t gjitha poemat e shkruara n vitet 60 70 ka nj g rshetim t mjeteve t reja t t. shprehurit me m nyr n tradicionale t t v shtruarit t jet s dhe t historis Poezia e Kadares. ndryshe prej proz s s tij sht p rgjith sisht e qart pa ekuivoke shpesh marciale thuajse. p rher optimiste Ajo n kritik n zyrtare sht pritur si pasurim problematik i poezis shqipe. ve an risht me tem n e q ndres s shum shekullore t popullit shqiptar n rrug n e tij t gjat t. historis Poezia e Kadares sht poezi e sfidave t m dha shqiptare Ajo sht e p rshkuar nga. q ndrimi hyjnizues ndaj historis komb tare ndaj lavdis s tyre ndaj tok s s t par ve ndaj. gjuhes shqipe, Q ndresa hyn n poezin e Kadares qysh prej koh rave antike deri n periudhat m t af rta t. historis Ve mas ajo lidhet me motin e madh t epok s s Gjergj Kastriotit por Kadare hyjnizoi. nj periudh m t hershme se kjo q ishte mitizuar m her t prej Rilindjes Komb tare periudha e. humanizmit evropian si mendon shkenca e historis kjo periudh e gjeti Shqip rin n t nj jt n. shkall zhvillimi me an n tjet r t Adriatikut e cila pati shprehjen e saj dhe n njeriun dhe. qytet rimin shqiptar, P rgjith sisht poezia e Kadares sht e sunduar prej mitit t s shkuar s evokimit t lavdis s. dikurshme Kadare synon p rmes poezis s tij ta liroj shqip rin prej akuzave q e kan ndjekur. nd r shekuj duke p rfshir akuz n si popull i lindur me instinktin e luft s dhe t mercenarizmi. binjak me arm n si peng i saj, 2 Let rsia Identiteti dhe Historia e Ismail Kadares.
Ismail Kadare sht autori m p rfaq sues i let rsis shqipe krijimtaria artistike e t cilit ka krijuar. relacion organik me identitetin kulturor t shqiptar ve dhe sht pasqyrimi m i mir i tij Vepra. letrare e Kadares ka kap rcyer kufijt gjuh sor dhe etnik shqiptar dhe z vend meritor n. hierarkin e let rsis s p rbotshme Me vlerat e dallueshme artistike ajo sht b r objekt i. studimeve t shumta dhe p rb n nj materie kuptimplote p r t njohur Shqip rin dhe shqiptar t. n planin historik kulturor etnik e identitar, N k t tekst un synoj t i interpretoj marr dh niet nd rtekstore t let rsis s tij me identitetin. kultur n dhe historin nj trek nd sh n p rmjet t cilit vepra e tij form son peizazhin origjinal. kadarean dhe n an n tjet r tregon Shqip rin e p rhershme kulturore1. Let rsia sht e lidhur me imagjinat n dhe fiksionin mir po relacioni i saj me t v rtet n dhe. moralin sht specifik Kadare i cili shkroi pjes n m t madhe t let rsis s tij n koh n e. totalitarizmit imagjinat n e tij e mb shtolli me kultur n shqiptare dhe at universale N k t. m nyr tekstet e tij imagjinare marrin kuptim n p rmjet leximit t tyre n relacion me baladat. legjendat mitet historin, Studimet letrare t viteve t fundit ve ngulmimit p r t i evidencuar vler suar dhe interpretuar. entitetet estetike artistike dhe semantike n imanenc n e vepr s letrare gjithnj e m shum. priren p r t i analizuar dhe k rkuar fenomenet kulturore si forma identitare q trup zohen e. shtresohen p rbrenda nj let rsie Kjo p r faktin se let rsia luan rol t paz vend suesh m n. krijimin e formave t identitetit kulturor t nj shoq rie N k t tekst do t provoj t i lexoj disa. modele kulturore q shfaqen te let rsia e Kadares duke specifikuar disa vepra t caktuara. Ndue Ukaj Ismail Kadare Let rsia identiteti dhe historia Pjes e shk putur nga nj studim i botuar n librin Kadare. leximi dhe interpretimet Gazeta Exprres Maj 2016,2 1 Disidenca estetike. Refuzimi estetik si kategori semantike si shpjegon Ibrahim Rugova realizohet me mjetet e let rsis. dhe shfaqet n momente kur n shoq ri ndjehet nevoja e mospranimit. N koh n kur Kadare shkroi pjes n d rmuese t let rsis s tij Shqip ria staliniste ushtronte. pushtetin e vet destpotik n jet dhe let rsi duke tentuar ta skematizoj dhe ta instrumentalizoj. k t t fundit n funksion t past r ideologjik Mir po Kadare me artin e tij n p rmjet refuzimit. 2 universiteti i gjakov s fehmi agani fakulteti i filologjis dega let rsi shqipe punim diplome simbolika e censur s komuniste n romanin pallati i ndrrave komisioni kryetar an tar

Related Books