Basiscursus fotografie

Basiscursus Fotografie-Free PDF

  • Date:06 May 2020
  • Views:28
  • Downloads:0
  • Pages:56
  • Size:2.33 MB

Share Pdf : Basiscursus Fotografie

Download and Preview : Basiscursus Fotografie


Report CopyRight/DMCA Form For : Basiscursus Fotografie


Transcription:

1 Introductie programma verwachtingen en persoonlijke niveaus 3. 2 Cameratechniek 3,2 1 Diafragma 3,2 2 Scherptediepte 4. 2 3 Sluitertijd de basis van belichting 4,2 4 ISO waardes 6. 2 5 Witbalans 7,2 6 Speel met de scherptediepte focuspunten 9. 2 7 Hoe krijg je diepte in een foto 10,2 8 Licht meten lichtmeetmodus selecteren 13. 2 9 Flitsen 14, 3 Compositie standpunt selectie perspectief lijnen en basispatronen 19.
3 1 Grondpatronen die ons aantrekken 20,3 2 Diagonalen 20. 3 3 Lijnen 23,3 4 Regel van derden 24,3 5 Regel van de Gulden Snede 25. 4 Kleur 27,5 Licht belichting 29,5 1 Verschillen in licht gedurende de dag 29. 5 2 Het histogram 31,5 3 Richting van het licht 34. 5 4 Tegenlicht en invulflits 34,6 Landschapfotografie 35.
6 1 De menselijke maat 36,6 2 Panorama s 37,7 Portretfotografie 38. 7 1 Mensen fotograferen populair 39,7 2 De brandpuntsafstand bij portretfotografie 39. 7 3 Groepsfoto s 40,7 4 Staand of liggend 38,7 5 Emotie 39. 8 Wildlife en natuurfotografie 44,8 1 Sneeuwfoto s 45. 8 2 Timing 46,8 3 Selecteer 47,8 4 Zoek steun 47,8 5 Kennis van de natuur 48.
8 6 Macrolens 49,9 Timing actie en wel of niet zoomen 50. 9 1 Sportopnames actiefoto s 47,9 2 Snapshots 50,9 3 Voor wie het ruim ziet 53. 9 4 Zoomen ja of nee 54,10 Welke lens 55, 1 Introductie programma verwachtingen en persoonlijke. De omstandigheden waaronder foto s gemaakt moeten worden verschillen voortdurend. Dit stelt hoge eisen aan je inzicht creativiteit en improvisatietalent als fotograaf. Technische maar ook sociale vaardigheden zijn onmisbaar Als fotograaf moet je. kritisch zijn maar je moet zelf ook om kunnen gaan met kritiek. 2 Cameratechniek,2 1 Diafragma, o Als je een groot diafragma gebruikt f2 8 tot f5 6 wordt alleen een deel van het. onderwerp scherp Je krijgt een zachte extra onscherpe achtergrond Hoe groter. het diafragma des te kleiner de scherptediepte, o Bij een klein diafragma bijv f18 is alles scherp van 7 tot 100 meter.
o Maak je het diafragma kleiner grotere scherptediepte dan moet je een. langzamere sluitertijd gebruiken 1 60e seconde is zo n beetje het maximum dat. je nog uit de hand kunt doen, Je ziet hieronder dat de opening bij een diafragma van f 16 kleiner is dan bij een waarde. van f 11 die weer kleiner is dan bij f 8 enzovoorts. Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Hoe hoger het f getal hoe kleiner de diafragma opening. Hoe kleiner de diafragma opening hoe minder licht erdoor naar binnen kan. Elke sprong naar de volgende f stop of diafragmawaarde betekent een halvering. van de hoeveelheid licht Zo geeft f 11 maar de helft van de hoeveelheid licht die. 2 2 Scherptediepte, Er zijn 3 manieren om je scherptediepte te bepalen. 1 Het diafragma, Er is een eenvoudige directe relatie tussen diafragma waarde en. scherptediepte hoe kleiner het diafragma hoe groter de scherptediepte Dus als. je zoveel mogelijk scherp wilt houden moet je een zo klein mogelijke diafragma. opening gebruiken bij voorkeur f 16 of zelfs f 22 als je lens het aan kan. Afhankelijk van de lichtomstandigheden kan je m b v een statief of een andere. vorm van ondersteuning omdat een klein diafragma altijd resulteert in langere. sluitertijden proberen een optimale scherptediepte te bereiken zonder het risico. op bewogen foto s te lopen Als je echter de aandacht wilt concentreren op. slechts een deel van de scene en de rest uit focus zetten dan moet je een groot. diafragma gebruiken Hoe groot deze lens opening kan worden hangt af van het. maximale diafragma dat je lens kan gebruiken dus hoe lichtgevoelig je lens is. Dit kan bijvoorbeeld f 2 8 f 3 5 f 4 5 of f 5 6 zijn. In het algemeen kan je als je het grootste gedeelte van de foto scherp wilt. hebben een middelgroot diafragma gebruiken van bijvoorbeeld f8 of f 11 Als je. op een makkelijke manier controle wilt uitoefenen op de scherptediepte in je. foto s kan je je camera het beste op halfautomaat zetten en diafragma voorkeuze. selecteren Let er dan wel op dat de bijpassende sluitertijd die in dit geval door. de camera gekozen wordt nog dusdanig snel is dat de foto nog uit de hand. genomen kan worden Als je helemaal de controle wilt hebben over zowel. diafragma als sluitertijd zet de camera dan op M anual. 2 De brandpuntsafstand van je lens, Bevestig een groothoek lens aan je camera en je zult profiteren van de enorme. scherptediepte die dit teweeg brengt Dit maakt het makkelijk om alles scherp en. in focus te krijgen Hoe groter de hoek des te groter de scherptediepte Als je. een telelens gebruikt wordt de scherptediepte onmiddelijk beperkter Hoe langer. de brandpuntsafstand dus hoe verder je inzoomt des te kleiner wordt de. scherptediepte,3 De afstand tot het onderwerp, Om verschillende technische redenen wordt de scherptediepte minder naarmate.
je dichter op het te fotograferen onderwerp gaat staan. Alles scherp, Bij onderwerpen als landschappen groepen interieurs en reizen zul je meestal alles. scherp willen hebben Met behulp van een groothoek objectief in combinatie met een. klein diafragma zul je een grote scherptediepte verkrijgen misschien van ongeveer een. meter afstand tot oneindig, Hoofdonderwerp scherp met achtergrond volledig uit focus onscherp. Er zijn een aantal onderwerpen waar je het belangrijkste onderwerp er als het ware uit. wilt laten springen Dit kan je doen door de achtergrond volledig onscherp te maken. Portretfotografie waarbij de nadruk ligt op de persoon in plaats van de locatie is. waarschijnlijk het meest voor de hand liggende gebied waarop je dit kunt toepassen. Wat je nodig hebt is een telelens op een groot diafragma Zorg er bij portretten voor dat. je altijd focust op het oog voor de beste resultaten Het oog moet namelijk absoluut. scherp zijn, Hoofdonderwerp scherp en achtergrond helemaal uit focus onscherp. Hoofdonderwerp scherp met achtergrond uit focus onscherp maar nog wel. herkenbaar, Soms gaat het net iets te ver om de achtergrond volledig onscherp te maken Je wilt het. onderwerp in zijn natuurlijke omgeving tonen maar met de achtergrond wat afgezwakt. deze mag in ieder geval niet de aandacht afleiden van het hoofdonderwerp Een. persoon op het strand of bijvoorbeeld een dier in de dierentuin of een bloem in een. tuin Hier is het handig om een korte telelens te gebruiken 50 135 mm is ideaal waarbij. je een middenmoot diafragma van rond de f 8 gebruikt. Samenvatting, Al met al kan het praktische gebruik van scherptediepte worden samengevat als volgt.
Om zoveel mogelijk scherptediepte te verkrijgen kan je het beste gebruik maken van. een groothoek of breedhoeklens waarbij je een klein diafragma gebruikt Neem. daarnaast afstand van je onderwerp, Om je scherptediepte te reduceren of zo klein mogelijk te maken gebruik je een telelens. waarbij je een groot diafragma gebruikt Ga daarnaast dicht op je onderwerp staan. 2 3 Sluitertijd de basis van belichting, Afhankelijk van je model camera heb je de beschikking over sluitertijden van supersnel. van 1 8000s tot wel enkele minuten De meeste digitale camera s hebben ook nog de. optie om de sluiter voor onbeperkte tijd te openen bulb functie in de meeste camera s. zodat je hiermee foto s kunt maken met een extreem lange sluitertijd uren lang mocht. je dat willen, In de basis bepaalt de sluitertijd de tijdsduur dat het licht door de lens op de sensor valt. Of anders gezegd de sluitertijd bepaalt hoelang de sluiter open staat. De sluitertijd wordt aangegeven in seconden of fracties van een seconde Een sluitertijd. van 1 250s is korter dan 1 60s In het eerste geval blijft de sluiter 1 250e deel van een. seconde open staan in het tweede geval is dat 1 60e deel van een seconde. Laten we dit eens praktisch vertalen Stel dat je een foto wilt maken en de camera vertelt. je dat hij om een correcte belichting te krijgen een sluitertijd van 1 60s nodig heeft Dat. betekent een langzame sluitertijd Wellicht heb je in dat geval een statief nodig of iets. waarop je de camera kan laten rusten om bewegingsonscherpte te voorkomen. In een ander geval wanneer de camera een sluitertijd van 1 250s aangeeft heb je te. maken met een snelle sluitertijd Dan heb je geen statief of iets anders nodig In feite wil. dat zeggen dat er voldoende licht aanwezig is om snel een foto met een correcte. belichting te maken Dit geeft je de mogelijkheid om onderwerpen te bevriezen zoals. een fietser motor of auto,Snelle sluitertijd bevriest beweging. Wanneer je een bepaalde sluitertijd selecteert moet je vantevoren wel weten wat je er. mee wilt bereiken Wil je de actie bevriezen Dan moet je een korte sluitertijd gebruiken. Wil je beweging laten zien door een langsrijdende auto mee te trekken dan moet je juist. een lange sluitertijd kiezen, Bij deze 2 foto s is de camera op statief geplaatst en is de sluiter langere tijd open gezet.
Het effect is dat de koplampen van de auto s als een sliert van licht worden weergegeven. In veel gevallen is de benodigde sluitertijd te langzaam zodat er bewegingsonscherpte. wordt ge ntroduceerd hoe langzamer de sluitertijd hoe groter de kans op. bewegingsonscherpte Een veilige sluitertijd voor een scherpe foto met de camera in de. hand is minimaal 1 60s maar dit hangt ook af van de gebruikte lens en hoe stil je de. camera kunt houden, Een ezelsbruggetje is dat de sluitertijd minimaal zo snel moet zijn als de focale lengte. van de lens fotografeer je op 100mm dan moet de sluitertijd minimaal 1 100s zijn. fotografeer je op 200mm dan moet de minimale sluitertijd 1 200s zijn etc Dit geldt zowel. voor camera s met een crop sensor met een verlengingsfactor van de focale lengte van. 1 5x 1 6x of 2x als voor camera s met een full frame sensor Hulpmiddelen als Image. Stabilisation IS Canon of Vibration Reduction VR Nikon kunnen helpen om toch iets. af te wijken van dit ezelsbruggetje,2 4 ISO waardes. Het verhogen van de ISO waarde is een veelgebruikt middel om in een kerk of andere. donkere plek nog net wat extra licht op de sensor vast te kunnen leggen zodat de. sluitertijd net hoog genoeg kan worden zodat de foto scherp wordt De ISO waarde staat. voor de gevoeligheid van de sensor voor licht Hierbij geldt hoe hoger de ISO hoe. gevoeliger voor licht Een verdubbeling van de ISO betekent ook een tweemaal hogere. gevoeligheid voor licht Dit is erg handig wanneer je te maken hebt met moeilijke. lichtomstandigheden waarbij je eigenlijk gebruik zou moeten maken van een flitser Of. wanneer een langere sluitertijd nodig is maar niet gewenst is Vul maar in Mogelijk. probleem bij het opkrikken van de ISO waarden is net zoals eerder bij de film dat hoe. hoger de ISO is hoe meer kans je hebt op ruis En die zul je dan waarschijnlijk wel niet. bemerken op je LCD scherm maar later op de computer zal dit wel degelijk zichtbaar. Hoge ISO waarde leidt tot ruis,2 5 Witbalans,Wat is witbalans. Met witbalans kan je zoals het woord eigenlijk al zegt zelf het wit in de foto balanceren. Dit houdt in dat wanneer je een object fotografeert zoals bijvoorbeeld een gloeilamp of. de zon dat je het witbalans kan corrigeren, Waarom moet je de witbalans corrigeren Het probleem is dat wanneer je zoals ik. hierboven al genoemd heb bijvoorbeeld een gloeilamp of de zon fotografeert je zelf als. je door de zoeker kijkt niks aparts ziet maar de camera heeft een veel gevoeliger oog. Hierdoor zal de foto meer geel uitslaan en niet neutraal wit zal overkomen. Dit kan je dus corrigeren met witbalans Veel nieuwere typen camera s hebben dit er al. automatisch op zitten maar je kan dit ook handmatig doen. Witbalans aanpassen, Wat is nou precies het witbalans aanpassen Een cameraoog vangt drie soorten kleuren.
op namelijk Rood Groen Blauw RGB kleuren Het kan zijn dat door omstandigheden. zoals bij een gloeilamp dat er meer rood kleur op het cameraoog valt Dit kan je dus. compenseren door de witbalans aan te passen Je zorgt er dan voor dat de camera. meer blauw kleur toepast lagere temperatuur waardoor de neutrale kleuren beter wit. blijven en niet geel worden, Als het dan nog niet lukt zowel automatisch als handmatig dan kun je er nog voor. kiezen om de witbalans als de foto in RAW formaat is genomen om deze nog digitaal. in bijvoorbeeld photoshop CS of Lightroom aan te passen Je kan dan juist minder. blauw temperatuur toepassen of juist andersom meer rood temperatuur toepassen. Er zijn dus achteraf nog middelen om het nog aan te passen mits zoals hierboven. genoemd wordt de foto in RAW formaat genomen wordt Dan kan je nog van alles. aanpassen aan de foto, Hierboven een tweetal foto s met als eerste foto een lage temperatuur. meer blauw en de tweede foto een hogere temperatuur meer rood. Handmatige witbalans instellen, Bij de handmatige witbalans fotografeer je een wit object dat als basis wordt gebruikt. voor de instelling van de witbalans Wanneer je deze opname selecteert worden de. desbetreffende witbalansgegevens geimporteerd voor de witbalansinstelling. Fotografeer een wit object bijv een A4 vel stuk wit papier Stel hiervoor de. focusknop in op manual zodat je handmatig kunt scherpstellen Zorg ervoor dat. er niets anders dan het witte papier in beeld is beeldvullend. Selecteer de witbalansinstelling AF WB knop bij Canon en zet hem op. In het menu selecteer je handmatige witbalans, Selecteer de zojuist gemaakte opname door aan het instelwiel te draaien en druk. vervolgens op set,Druk op de AF WB knop en selectee.
7 2 3 Sluitertijd de basis van belichting Afhankelijk van je model camera heb je de beschikking over sluitertijden van supersnel van 1 8000s tot wel enkele minuten

Related Books